Onze ambitie is: Opvang bieden die zoveel mogelijk aansluit op uw wensen en u op die manier de mogelijkheid bieden om de opvang van uw kind goed te kunnen combineren met uw werk of studie en uw gezinssituatie. Waarbij wij streven voor de optimale mix vinden tussen aandacht voor eigenheid van het individuele kind en de aandacht voor de groepsprocessen.

De groepen van Kinderopvang de Toverfluit


Wij werken met horizontale groepen, dit betekent dat wij ernaar streven dat kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd bij elkaar in een groep zitten. Vanuit de praktijk ontwikkelt ieder kind zich in eigen tempo en wanneer kinderen toe zijn om naar de andere stamgroep te gaan spelen en ontdekken kunnen we altijd in overleg met de ouders ervoor kiezen om niet de kalenderleeftijd als maatstaf te blijven hanteren, maar juist de uitdaging op hun persoonlijk ontwikkelingsgebied door ze eerder over te laten gaan naar de volgende stamgroep Bengels of Schurkjes. Dit is altijd wel in overeenstemming volgens de leidster-kind ratio berekening.

Schatjes

Bij de Schatjes is er voor de jongste Toverfluitertjes een babygroep ingericht voor kinderen van 0 tot 2 jaar. Op deze groep is er genoeg ruimte voor de jongste kinderen om spelenderwijs te mogen ontdekken. Er is een aangrenzende slaapruimte waar de kinderen in alle rust kunnen slapen. In deze groep is er plaats voor maximaal 13 kinderen. Op deze groep is de verhouding kinderen versus leidster bij de 0 jarige 3 op 1, bij de 1 jarige is de verdeling 5 op 1. Per 5 kinderen is er één pedagogisch medeweker aanwezig, eventueel aangevuld met een stagiaire. Er zijn genoeg medewerkers zodat uw kleintje niets te kort komt. Als uw kind er aan toe is, zo rond de tweede verjaardag, kan het over naar een van de peutergroepen: de Bengels of de Schurkjes. Ook met de jongste Toverfluitertjes gaan we naar buiten, de kinderen kunnen ook buiten veilig op ontdekking gaan, maar dan in de frisse buitenlucht. We passen het schema aan uw kind en uw schema thuis aan, zo kan uw kind zijn of haar eigen ontwikkeling volgen.
Wij werken bij de Schatjes ook met Uk en Puk. Om de ongeveer 6 weken hebben we een ander thema, zodat de kinderen elk nieuw thema nieuwe versjes, liedjes, speelgoed en spelletjes horen en zien. Dat stimuleert niet alleen de ontwikkeling, maar is voor de kinderen uitdagend.

Bengels en Schurkjes

Vanaf de leeftijd van ongeveer 2 jaar, gaan de kinderen naar de peutergroep. Dit gebeurt altijd in overleg met de ouder(s). Bij de peutergroep is er plaats voor maximaal 8 kinderen. De beroepskracht-kind ratio bij maximale bezetting is hier 8 op 1, aangevuld met eventueel een stagiaire. Op deze peutergroepen bieden we activiteiten aan op hun eigen niveau en leeftijd. Hierbij gebruiken we de Uk en Puk methode. Spelen is ontdekken en spelen is groeien. Vanuit de Uk en Puk methode bieden we een ruim aanbod van activiteiten aan welke af wordt gestemd op de groep en de kinderen met een uitdagende groepsindeling, materialen en spelletjes. Door actief bezig te zijn met de kinderen en lekker te spelen ontwikkelen de kinderen nieuwe vaardigheden. Het is mogelijk dat kinderen een achterstand ontwikkelen. Omdat de Toverfluit vanaf juni 2019 een erkend gecertificeerd VE programma aanbied, kan het kind in aanmerking komen voor een VE indicatie. Waar mogelijk gaan we lekker met de peuters naar buiten. In de tuin is er veel te zien en te doen voor de kinderen, ze genieten er dagelijks van! Ook met minder goed weer gaan we naar buiten, want slecht weer bestaat niet!

Belangrijke instanties:

Kinderdagverblijf De Toverfluit | Akkerseweg 11b | 5321 HG, Hedel  |  Telefoon: 073-5994­593  |  info@kdvtoverfluit.nl