Onze ambitie is: Opvang bieden die zoveel mogelijk aansluit op uw wensen en u op die manier de mogelijkheid bieden om de opvang van uw kind goed te kunnen combineren met uw werk of studie en uw gezinssituatie. Waarbij wij streven voor de optimale mix vinden tussen aandacht voor eigenheid van het individuele kind en de aandacht voor de groepsprocessen.

De groepen van Kinderopvang de Toverfluit


Wij werken met horizontale groepen, dit betekent dat wij ernaar streven dat kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd bij elkaar in een groep zitten. Vanuit de praktijk ontwikkelt ieder kind zich in eigen tempo en wanneer kinderen toe zijn om naar de andere stamgroep te gaan spelen en ontdekken kunnen we altijd in overleg met de ouders ervoor kiezen om niet de kalenderleeftijd als maatstaf te blijven hanteren, maar juist de uitdaging op hun persoonlijk ontwikkelingsgebied door ze eerder over te laten gaan naar de volgende stamgroep Boefjes, Bengels of Schurkjes. Dit is altijd wel in overeenstemming volgens de leidster-kind ratio berekening.

Schatjes

Bij de Schatjes is er voor de jongste Toverfluitertjes een babygroep ingericht voor kinderen van 0 tot 2 jaar. Op deze groep is er genoeg ruimte voor de jongste kinderen om spelenderwijs te mogen ontdekken. Er is een aangrenzende slaapruimte waar de kinderen in alle rust kunnen slapen. In deze groep is er plaats voor maximaal 13 kinderen. Op deze groep is de verhouding kinderen versus leidster bij de 0-jarigen: 3 op 1, bij de 1-jarigen is de verdeling 5 op 1. Per 5 kinderen is er één pedagogisch medewerker aanwezig, eventueel aangevuld met een stagiaire. Er zijn genoeg medewerkers zodat je kleintje niets te kort komt. Als je kind er aan toe is, vanaf ongeveer 18 maanden, kan het over naar de Boefjesgroep. Ook met de jongste Toverfluitertjes gaan we naar buiten, de kinderen kunnen ook buiten veilig op ontdekking gaan, maar dan in de frisse buitenlucht. We passen het schema aan je kind en jullie schema thuis aan, zo kan je kind zijn of haar eigen ontwikkeling volgen.
Wij doen bij de Schatjes mee met de Uk & Puk thema’s. Om de ongeveer 6 weken hebben we een ander thema, zodat de kinderen elk nieuw thema nieuwe versjes, liedjes, speelgoed en spelletjes horen en zien. Dat stimuleert niet alleen de ontwikkeling, maar is voor de kinderen uitdagend en leuk.

Boefjes

De Boefjes-groep is een gezellige groep in het midden van het kinderdagverblijf. Vanaf 18 maanden komen de dreumesen hier spelen samen met hun leeftijdsgenootjes in een groepje met kinderen van 18 tot 36 maanden oud, in deze groep is plaats voor maximaal 8 kinderen. De beroepskracht-kind ratio bij maximale bezetting is hier 8 op 1, eventueel aangevuld met een stagiaire. Op de Boefjesgroep werken we rondom de thema’s van Uk & Puk. Er wordt gepuzzeld, geplakt, geverfd, gelezen en gezongen, ook is er veel ruimte voor bewegingsactiviteiten en gaan we graag op avontuur in de tuin waar we kunnen klimmen, schommelen, springen op de trampoline en lekker kunnen fietsen. Op deze groep wordt veel aandacht besteed aan de zelfredzaamheid (aan- en uitkleden, zelf eten en drinken).

Bengels en Schurkjes

Vanaf de leeftijd van ongeveer 2 jaar, stromen de kinderen door naar de peutergroep. Dit gebeurt altijd in overleg met de ouder(s). Bij de peutergroep is er plaats voor maximaal 8 kinderen. De beroepskracht-kind ratio bij maximale bezetting is hier 8 op 1, aangevuld met eventueel een stagiaire. Op deze peutergroepen bieden we activiteiten aan op hun eigen niveau en leeftijd. Hierbij gebruiken we de Uk & Puk methode. Spelen is ontdekken en spelen is groeien. Vanuit de Uk & Puk methode bieden we een ruim aanbod van activiteiten aan welke af wordt gestemd op de groep en de kinderen met een uitdagende groepsindeling, materialen en spelletjes. Door actief bezig te zijn met de kinderen en lekker te spelen ontwikkelen de kinderen nieuwe vaardigheden. Waar mogelijk gaan we lekker met de peuters naar buiten, soms gaan we er ook op uit met de bakfiets, dan fietsen we bijvoorbeeld naar het dierenparkje. Ook met minder goed weer gaan we naar buiten, want slecht weer bestaat niet!

Belangrijke instanties:

Kinderdagverblijf De Toverfluit | Akkerseweg 11b | 5321 HG, Hedel  |  Telefoon: 073-5994­593  |  info@kdvtoverfluit.nl